Kurczak z serem camembert i żurawiną

Szybkie danie obiadowe, dla zabieganych i nielubiących nudy. Inna, ciekawa propozycja podania piersi z kurczaka. Polecam podać ją z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i brokułami. Polecam przygotować taką pierś na grillu w sezonie letnim.

Kurczak z serem camembert i żurawiną

Kurczak z serem camembert i żurawiną

składniki na 2 porcje:

  • 1 podwójna pierś
  • ½ sera camembert
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka siekanej pietruszki
  • sól i pieprz

przygotowanie:

Pierś myję pod zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Oczyszczam z błon i chrząstek, kroję przez środek, aby oddzielić 2 piersi. Każdą z nich nacinam wzdłuż przez środek tworząc kieszeń. Mięso dokładnie solę.

Ser kroję w kosteczkę, układam do kieszonki, następnie posypuję żurawinę i pietruszkę.

Każdą pierś zawijam w folię aluminiową i układam do naczynia żaroodpornego.

Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 200oC i piekę 30 minut.

Nie polecam odgrzewać tego dania, gdyż podczas stygnięcia wszystkie soki wypłyną z piersi i będzie całkiem sucha.

Kurczak z serem camembert i żurawiną

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment