Kurczak orientalny z woka

Wok ponownie w użyciu. Banalnie proste danie, smaczne i sycące. Kurczak w słodko-ostrym sosie z warzywami i ryżem.

kurczak orientalny z woka

Kurczak orientalny z woka

składniki:

  • pierś z kurczaka
  • mieszanka warzyw chińska (kiełki fasoli Mung, kapusta biała, marchew, bambus, grzyby Mun, por, groszek cukrowy, papryka, cebula)
  • papryka czerwona
  • pół brokuła
  • przyprawa 5 smaków
  • olej

marynata:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty
  • 1 łyżeczka sosu chili / pół łyżeczki chili
  • 1 łyżka miodu

przygotowanie:

Składniki marynaty dokładnie mieszam, pierś kroję na kosteczkę, dodaję do marynaty i odstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Paprykę kroję w paski, brokuła rozdzielam na mniejsze różyczki.

Na woku rozgrzewam 1 łyżkę oleju, wrzucam mięso (bez sosu z marynaty), smażę 4-5 minut i zdejmuję. Na woka wrzucam warzywa, zalewam marynatą i duszę pod przykryciem 10 minut.

Na koniec dodaję mięso, mieszam. Jeśli jest za mało sosu to dolewam sos sojowy i miód.

Podaję z ryżem.

kurczak orientalny z woka

2 thoughts on “Kurczak orientalny z woka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *