Krewetki w słodko-ostrym s.pomarańczowym

Smaczna przystawka lub lekki obiad z krewetkami w roli głównej. Do tego ciekawy sos pomarańczowy słodko-ostry z nutą imbiru, kolendry i limonki.

krewetki w słodko-ostrym sosie

Krewetki w słodko-ostrym sosie pomarańczowym

składniki na 2 porcje:

  • 14 krewetek tygrysich

marynata:

  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 1 dymka
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka startej łodygi trawy cytrynowej
  • garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju

sos:

  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

przygotowanie:

Świeże krewetki gotuję 3-4 minuty, gdy ostygną odrywam głowy, obieram ze skorup, zostawiam tylko ogonki. Z grzbietu krewetki wyciągam czarną żyłkę.
Jeśli używam mrożone oczyszczone krewetki to tylko polewam je wrzątkiem przed smażeniem.

Marynata: dymkę kroję w drobną kosteczkę, kolendrę i czosnek siekam. Z trawy cytrynowej zdejmuję zdrewniałe liście, odcinam twardą końcówkę i ścieram na tarce. Imbir obieram i ścieram.  Wszystkie składniki marynaty łączę, wkładam na rozgrzaną patelnię, chwilę smażę, dorzucam krewetki i smażę po 2 minuty z każdej strony.

Sos: wszystkie składniki dokładnie mieszam i wlewam na patelnię do krewetek. Duszę kilka minut aż sos zgęstnieje.

Gotowe krewetki rozkładam na talerz, przystrajam liśćmi rukoli.

krewetki w słodko-ostrym sosie

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment