Krem ze szparagów

Szparagowej przygody ciąg dalszy. Tym razem zupa krem z zielonych szparagów. Aromatyczna i kremowa z wyrazistym smakiem szparagów i kolendry. Udekorowana pianką z kremówki i główkami szparagów. Idealna na lunch lub wykwintny obiad.

krem ze szparagów

Krem ze szparagów

składniki:

  • 2l bulionu warzywnego (włoszczyzna + zdrewniałe części szparagów)
  • 3 pęczki zielonych szparagów
  • 2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • garść rukoli
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • sól i pieprz
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej (ewentualnie do zagęszczenia)

przygotowanie:

Ze szparagów odłamuję zdrewniałe końcówki. Dobrą część szparaga kroję na 3 kawałki. Odkładam na bok ok. 12-15 główek szparagów.

Bulion gotuję na włoszczyźnie i zdrewniałych końcówkach szparagów (z jednego pęczka) z dodatkiem 2 liści laurowych, 3 ziaren ziela angielskiego, łyżeczki ziaren pieprzu, 2 łyżeczek soli. Po ok. 2 godzinach gotowania wyjmuję wszystko z bulionu.

W międzyczasie podsmażam na 1 łyżce masła cebulę pokrojoną w kostkę.

Szparagi i cebulę wrzucam do bulionu i gotuję 7-8 minut.

Gdy zupa lekko ostygnie dorzucam obrane i pokrojone w kostkę awokado, kolendrę, koperek, blenduję wszystko na gładką masę.

Dodaję masło, trochę oliwy, gałkę, chili, sól i pieprz, zagotowuję.

Wlewam śmietankę do wystudzonej zupy. Jeśli krem jest bardzo rzadki łączę mąkę ze śmietanką, tak aby nie było grudek i wlewam do ciepłej (ale nie gorącej) zupy. Zagotowuję.

Przed podaniem główki szparagów gotuję 3-4 minuty.

Podaję z 1 łyżką ubitej śmietanki, ugotowanymi główkami szparagów i świeżo zmielonym pieprzem.

krem ze szparagów

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *