Krem ze słodkiej kukurydzy

Uwielbiam kukurydzę pod każdą postacią, dlatego tym razem zdecydowałam się na wyjątkowo pyszną i rozgrzewającą zupę. Cudowna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa. Możecie użyć świeżej kukurydzy lub z puszki. Jak każda zupa krem, nie wymagała ona dużo pracy, trochę duszenia, gotowania, przyprawienia i zmiksowania. Zatem do dzieła!

krem ze słodkiej kukurydzy

Krem ze słodkiej kukurydzy

składniki:

  • 1l bulionu warzywnego
  • 2-3 kolby kukurydzy lub 1 puszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki kardamonu w proszku
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz

przygotowanie:

Obieram kolby kukurydzy, ostrym nożem ścinam ziarna.

W rondelku rozgrzewam masło, wrzucam kukurydzę i smażę 5-6 minut. Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do kukurydzy. Po chwili całość wrzucam do bulionu.

Doprawiam zupę papryką, kurkumą, imbirem, kardamonem i chili. Gotuję, aż ziemniaki zmiękną.

Zupę zdejmuję z gazu, lekko studzę, blenduję na gładko.

Przed podaniem zagrzewam, podaję ze szczyptą słodkiej papryki, gęstą śmietaną i koperkiem.

krem ze słodkiej kukurydzy

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • DominikaD 22 października 2013 at 09:49

    Szybka, prosta i niedroga – o to właśnie chodziło 🙂 Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    Reply

Leave a Comment