Krem ze słodkiej kukurydzy

Uwielbiam kukurydzę pod każdą postacią, dlatego tym razem zdecydowałam się na wyjątkowo pyszną i rozgrzewającą zupę. Cudowna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa. Możecie użyć świeżej kukurydzy lub z puszki. Jak każda zupa krem, nie wymagała ona dużo pracy, trochę duszenia, gotowania, przyprawienia i zmiksowania. Zatem do dzieła!

krem ze słodkiej kukurydzy

Krem ze słodkiej kukurydzy

składniki:

  • 1l bulionu warzywnego
  • 2-3 kolby kukurydzy lub 1 puszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki kardamonu w proszku
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz

przygotowanie:

Obieram kolby kukurydzy, ostrym nożem ścinam ziarna.

W rondelku rozgrzewam masło, wrzucam kukurydzę i smażę 5-6 minut. Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do kukurydzy. Po chwili całość wrzucam do bulionu.

Doprawiam zupę papryką, kurkumą, imbirem, kardamonem i chili. Gotuję, aż ziemniaki zmiękną.

Zupę zdejmuję z gazu, lekko studzę, blenduję na gładko.

Przed podaniem zagrzewam, podaję ze szczyptą słodkiej papryki, gęstą śmietaną i koperkiem.

krem ze słodkiej kukurydzy

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *