Krem z kapusty włoskiej z grzankami

Jest tak zimno i nieprzyjemnie na zewnątrz, że trzeba się trochę ogrzać. Zupa krem z pewnością nam w tym pomoże. Co powiecie na zupę z kapusty włoskiej z dodatkiem czosnkowych grzanek i fety?

krem z kapusty włoskiej

Krem z kapusty włoskiej z fetą i grzankami

składniki:

  • 8-10 liści kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 3 ziemniaki
  • 3-4 łyżki masła
  • 1,5l wody
  • 1 cebula
  • ½  łyżeczki kminku
  • chili
  • 150ml śmietanki
  • sól i pieprz
  • dodatki: grzanki czosnkowe, świeża pietruszka, feta

przygotowanie:

W garnku zagrzewam wodę z obranymi marchewkami i porem. Gotuję ok. 10 minut.

Liście kapusty myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam masło i smażę partiami liście kapusty ok. 5 minut, mieszam aby się nie przypaliły. Wrzucam kapustę do garnka.

Na 1 łyżce masła smażę pokrojoną w kostkę cebulę i dorzucam do zupy. Ziemniaki obieram i też kroję w kostkę, wrzucam do garnka.

Całość gotuję pod przykryciem ok. 30 minut, aż kapusta zmięknie. Przyprawiam solą, pieprzem, kminkiem i chili. Zdejmuję zupę z ognia, chwilę studzę.

Gdy zupa trochę ostygła blenduję całość na gładki krem. Dodaję śmietankę, mieszam. W razie potrzeby doprawiam.

Proponuję podać z grzankami czosnkowymi (np. z chleba tostowego), startą fetą (lub parmezanem) i udekorować świeżą pietruszką.

krem z kapusty włoskiej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *