Krem pomidorowy z mozzarellą

Zdarza się Wam nie mieć czasu przygotowywać obiad? Pewnie dość często, dlatego proponuję Wam błyskawiczną zupę krem z pomidorów z mozzarellą, bazylią i tymiankiem. Przepyszna, aromatyczna zupa, która cudownie pachnie latem i włoskimi wakacjami… nawet w zimę.

krem pomidorowy z mozzarellą

Krem pomidorowy z mozzarellą

składniki:

  • 3 puszki pomidorów (po 400g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1-2 kulki mozzarelli
  • garść świeżej bazylii
  • 2 gałązki tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

przygotowanie:

W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam posiekaną cebulę a potem czosnek. Podsmażam chwilę, dodaję pomidory z puszki wraz z sokiem, puszki opłukuję odrobiną wody i wlewam do zupy. Gotuję ok. 10 minut na małym ogniu. Dodaję mascarpone, posiekane liście bazylii, oberwane liski tymianku, doprawiam solą i pieprzem.

Zupę miksuję na krem. Ewentualnie doprawiam.

Podaję z porwaną mozzarellą, liskiem bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.

krem pomidorowy z mozzarellą

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

6 komentarzy

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *