Krem pomidorowy z mozzarellą

Zdarza się Wam nie mieć czasu przygotowywać obiad? Pewnie dość często, dlatego proponuję Wam błyskawiczną zupę krem z pomidorów z mozzarellą, bazylią i tymiankiem. Przepyszna, aromatyczna zupa, która cudownie pachnie latem i włoskimi wakacjami… nawet w zimę.

krem pomidorowy z mozzarellą

Krem pomidorowy z mozzarellą

składniki:

  • 3 puszki pomidorów (po 400g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1-2 kulki mozzarelli
  • garść świeżej bazylii
  • 2 gałązki tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

przygotowanie:

W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam posiekaną cebulę a potem czosnek. Podsmażam chwilę, dodaję pomidory z puszki wraz z sokiem, puszki opłukuję odrobiną wody i wlewam do zupy. Gotuję ok. 10 minut na małym ogniu. Dodaję mascarpone, posiekane liście bazylii, oberwane liski tymianku, doprawiam solą i pieprzem.

Zupę miksuję na krem. Ewentualnie doprawiam.

Podaję z porwaną mozzarellą, liskiem bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.

krem pomidorowy z mozzarellą

5 thoughts on “Krem pomidorowy z mozzarellą

  1. Nie jestem przekonany co do tej zupy… Nie wiem jak wam, ale mnie raczej nie odpowiada zupa z kawałkami metalu :/
    “puszki opłukuję odrobiną wody i wlewam do zupy”, to chyba niezbyt dobry pomysł na wzbogacenie zupy w glin i żelazo

    • gdyby puszki puszczaly metale do zywnosci nie moglyby byc w uzyciu. w ogole to co napisales jest nielogiczne, a pomidory nie przeszkadzaja ci w zupie? w koncu skoro tak te metale puszkawypuszcza to pomidory tez sa cale w metalach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *