Krem pieczarkowy

Po raz kolejny zupa-krem, bo taka jest najprostsza. Najważniejsza jest konsystencja i wyraźny smak pieczarek, który uzyskamy w zupie poprzez długie odparowywanie. Proste składniki, szybkie do przygotowania i pyszny efekt.

krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy

składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 800 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżeczki suszonego estragonu
  • 150 ml śmietany kremówki lub 18%
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • dodatki: orzeszki piniowe / pestki dyni / groszek ptysiowy /świeża kolendra / świeża pietruszka

przygotowanie:

Cebulę i czosnek kroję w kostkę. Pieczarki myję i kroję w plasterki.

Masło rozpuszczam w rondelku, wrzucam cebulę, czosnek i estragon. Duszę pod przykryciem ok. 5 minut.

Do rondelka wrzucam pokrojone pieczarki, gotuję całość ok. 10 minut, aby część wody z pieczarek wyparowała.

Do gorącego bulionu przekładam zawartość rondelka. Gotuję ok. 10-12 minut bez przykrycia, aby znowu odparować trochę wody.

Zdejmuję zupę z ognia, chwilę ostudzam, blenduję na krem. Dolewam śmietankę, przyprawiam solą, pieprzem i gałką.

Proponuję podać z orzeszkami piniowymi, pestkami dyni lub groszkiem ptysiowym i udekorować świeżą kolendrą lub pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *