Krem marchewkowy z imbirem i kolendrą

Miłość od pierwszej łyżki! Zakochałam się w tej zupie już dawno, gdy jadłam ją w jednym bistro w Warszawie. Nadszedł czas na próbę odtworzenia tego smaku… i jest sukces! Coś pysznego! Nie ma obaw, że smakuje jak przecier marchewkowy dla niemowlaków. Ta zupa ma mnóstwo smaków – pomarańczę, imbir, kolendrę i kmin. Doskonała zupa na co dzień i od święta. Koniecznie wypróbujcie!

krem marchewkowy z imbirem i kolendrą

Krem marchewkowy z imbirem i kolendrą

składniki na 4 porcje:

  • 2l bulionu drobiowego / warzywnego (domowy lub z kostki)
  • 1kg marchwi
  • 2 cebule
  • ½ pęczka siekanej kolendry
  • ½ łyżeczki kminu
  • 6 cm imbiru startego
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta chili
  • sól i pieprz
  • dodatki: śmietanka / grzanki / pestki dyni / groszek ptysiowy /świeża kolendra

krem marchewkowy z imbirem i kolendrąkrem-marchewkowy3

przygotowanie:

Cebulę kroję w kostkę. Marchew obieram i kroję w talarki.

Masło rozgrzewam z oliwą w garnku, wrzucam cebulę. Smażę ok. 5 minut.

Do garnka dorzucam pokrojoną marchew, kmin i imbir. Podsmażam kilka minut i zalewam bulionem. Dodaję skórkę z cytryny i kolendrę. Gotuję 15 minut.

Miksuję całość na gładki krem.

Doprawiam solą, pieprzem, chili i jeszcze raz podgotowuję.

Proponuję podać z grzankami i udekorować świeżą kolendrą. Można dodać również odrobinę śmietanki kremówki.

krem marchewkowy z imbirem i kolendrąkrem marchewkowy z imbirem i kolendrą

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

6 komentarzy

Leave a Comment