Krem czosnkowy z krewetkami

Moja miłość do czosnku jest wielka i nieustająca. Mogłabym go dodawać do wszystkich potraw. A już na pewno nie może go zabraknąć w sałatkach, mięsach i w daniach z grillowym… ach… czekam z utęsknieniem na rozpoczęcie sezonu.

Krem czosnkowy z krewetkami

Krem czosnkowy z krewetkami

składniki:

  • 15 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml wina białego
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • sól

dodatki:

  • 10-12 krewetek (na 2-3 zupy)
  • papryka chili
  • łyżeczka posiekanej pietruszki

przygotowanie:

Czosnek obieram, cebulę kroję w kosteczkę, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Masło rozpuszczam na patelni, wrzucam cebulkę i czosnek w ząbkach, duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Do garnka wrzucam ziemniaki, cebulę i czosnek z masłem z patelni, zalewam bulionem i gotuję aż ziemniaki będą miękkie. Dolewam wino, chwilę gotuję. Gdy zupa lekko się ostudzi miksuję blenderem na gładką masę. Doprawiam solą i wlewam śmietankę.

Krewetki: mrożone krewetki wkładam na sitko i polewam wrzątkiem, zdejmuję ogonki. Krewetki wrzucam na rozgrzane masło. Dodaję pół łyżeczki pokrojonej chili lub wsypuję szczyptę mielonej chili. Dokładam pietruszkę i sól. Smażę 3-4 minuty.

Zupę rozlewam na talerz, krewetki układam na środku i podaję.

Krem czosnkowy z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *