Krem brokułowy z gorgonzolą

Już emocje po walentynkowych uniesieniach opadły, więc wracamy do codzienności. Dziś przygotowujemy pyszną zupę krem z brokułów z dodatkiem gorgonzoli. Robi się ją bardzo szybko, więc możecie przyjść nawet głodni z pracy (ze składnikami zakupionymi w osiedlowym sklepiku!) i w mig ją przygotować. Bardzo dobrze rozgrzewa i jest sycąca. Zapamiętajcie ten przepis, bo będziecie do niego często wracać.

krem brokułowy z gorgonzolą

Krem brokułowy z gorgonzolą

składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego z dodatkiem łodygi brokuła
  • 1 brokuł
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mascarpone
  • 80g gorgonzoli
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • dodatki: pestki dyni / groszek ptysiowy

przygotowanie:

Cebulę i czosnek kroję w kostkę. Brokuła myję i odcinam różyczki.

Bulion przygotowuję z włoszczyzny i łodygi brokuła.

Masło rozpuszczam w rondelku, wrzucam cebulę i czosnek. Duszę pod przykryciem ok. 5 minut.

Do gotującego bulionu wrzucam różyczki brokuła oraz cebulę z czosnkiem.

 Gotuję bez przykrycia do miękkości brokuła, uważam aby nie zagotować, bo brokuł straci kolor.

Zdejmuję zupę z ognia, chwilę ostudzam, blenduję na krem. Dodaję mascarpone, gorgonzolę w kawałkach (lub 3 łyżki sera topionego gorgonzola), przyprawiam solą, pieprzem  i papryką.

Proponuję podać z pestkami dyni lub groszkiem ptysiowym, kleksem śmietanki i świeżo zmielonym pieprzem.

krem brokułowy z gorgonzolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *