Krem z białych warzyw z krewetkami

Jesień w pełni, potrzebuję czegoś rozgrzewającego i sycącego. Doskonale sprawdziła się zupa krem z białych warzyw a do tego chrupiące czosnkowe krewetki. Myślę, że trafi w wasz gust. Smacznego!

Krem z białych warzyw z krewetkami

składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duży por (biała część)
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego / oleju kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru świeżego
  • 0,5l mleka kokosowego
  • sól, pieprz
  • chili, gałka muszkatołowa
  • woda

do podania

  • krewetki szare (+ sól, czosnek)
  • kolendra świeża
  • orzeszki piniowe
  • chili

przygotowanie:

Warzywa oczyszczam, kroję w dowolną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz, dodaję pokrojone ziemniaki, pietruszkę, pora i cebulę. Podsmażam aż się lekko zarumienią.

Warzywa przekładam do dużego garnka, zalewam wodą tak, aby zakryć wszystkie warzywa. Doprawiam solą, dodaję obrany czosnek, kawałek imbiru, chili i gałkę (wg uznania). Gotuję ok 40 minut.

Kalafiora dzielę na różyczki, dodaję do zupy na ostatnie 10 minut gotowania razem z mlekiem kokosowym.
Zupę lekko ostudzoną blenduję na gładki krem. W razie potrzeby doprawiam.

Krewetki (oczyszczone, rozmrożone) solę, posypuję suszonym czosnkiem (lub wyciskam świeży) i smażę na odrobinie tłuszczu, po 2 minuty z każdej strony.

Podaję zupę z krewetkami, kolendrą, orzeszkami pinii i szczyptą chili.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment