Krem z batatów i porów z mlekiem kokosowym

Dziś królują pączki, faworki i tłuste racuchy. Dlatego ja trochę przewrotnie proponuję zdrową i kolorową kompozycję. Zupa z batatów, ziemniaków i pora z mlekiem kokosowym to rozgrzewająca porcja warzyw.

Krem z batatów i porów z mlekiem kokosowym

składniki:

  • 3 bataty
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego / oleju kokosowego
  • 2 cm imbiru świeżego
  • 0,2l mleka kokosowego
  • wól, pieprz
  • chili, gałka muszkatołowa, estragon
  • woda

do podania

  • kiełki
  • orzeszki piniowe
  • chili

przygotowanie:

Warzywa oczyszczam, kroję w dowolną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz, dodaję pokrojone bataty, ziemniaki, pora i cebulę. Podsmażam aż się lekko zarumienią.

Przekładam do dużego garnka, zalewam wodą tak aby zakryć wszystkie warzywa. Doprawiam solą, dodaję obrany czosnek, kawałek imbiru, chili, estragon, gałkę muszkatołową (wg uznania). Gotuję ok 40 minut.

Zupę lekko ostudzoną blenduję na gładki krem. Dodaję mleko kokosowe. W razie potrzeby doprawiam.

Zupę podaję z kiełkami, orzeszkami pinii i szczyptą chili.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment