Kotlety jajeczne

No takie danie to pamiętam z dzieciństwa – ze szkolnych stołówek lub kolonii. Bardzo miło to wspominam, bo uwielbiam jajka i świeże zioła. Odtworzyłam je w domu i smakują jeszcze lepiej niż tamte z dawnych lat. Domowe zawsze lepsze 🙂 Myślę, że wspaniale sprawdzą się na obiad dla Waszych pociech, bo moja córka się nimi zajada. No i koniecznie pamiętajcie o przepisie na Wielkanoc i przez cały Post.

kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

składniki ok 8 sztuk:

  • 5  jajek ugotowanych
  • 1 jajko surowe
  • 1 mała cebula
  • 1 kajzerka
  • ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki bułki tartej + kilka łyżek na panierkę
  • 2łyżki siekanej pietruszki
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki siekanego drobnego szczypiorku
  • kilka łyżek masła
  • oliwa
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Cebulę drobno siekam i przysmażam na złoto na maśle i oliwie.

Kajzerkę moczę w mleku przez 5 minut po czym dobrze ją odciskam.

Jajka siekam lub ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję surowe jajko, odciśniętą kajzerkę, wystudzoną cebulę, pietruszkę, koperek, szczypiorek, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszam dokładnie, formuję w kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto ze wszystkich stron na maśle z oliwą.

kotlety jajeczne

kotlety jajeczne

Wielki Post 2015ALE JAJA!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *