Kotleciki z łososia

I znowu moja ukochana rybka – łosoś. Oczywiście do tego dania możemy użyć każdej innej ryby. W mojej wersji kotlecików rybnych jest właśnie łosoś. Można z tego stworzyć kotlety obiadowe lub małe kuleczki jako przekąskę na przyjęcie.

kotleciki z łososia

Kotleciki z łososia

składniki na ok. 20 sztuk:

  • 300g łososia
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • szczypiorek
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • odrobina chili
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

do smażenia:

  • olej
  • jajko
  • bułka tarta

przygotowanie:

Ziemniaki obieram, kroję w drobną kostkę, gotuję do miękkości, odparowuję, aby były w miarę suche. Łososia gotuję w wodzie ok. 10 minut, cebulę i szczypiorek siekam.

Ziemniaki zgniatam widelcem, łososia rozdrabniam na kawałki sprawdzając czy nie ma ości.

Ziemniaki, łososia, cebulę i szczypiorek mieszam. Doprawiam gałką, solą, pieprzem i paprykami. Jeśli masa jest za rzadka dosypuję odpowiednią ilość bułki tartej.

Formuję kotleciki, obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę po 3-4 minuty z każdej strony.

Warto podać ze szpinakiem świeżym lub na ciepło, z ryżem lub w formie burgera.

kotleciki z łososia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *