Konfitura z czerwonej cebuli

Błyskawiczny dodatek do wielu potraw. Korzenna konfitura z czerwonej cebuli doskonale pasuje do pasztetu, pieczonych mięs, serów, jako nadzienie do tart lub po prostu na kanapki. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy pokroić cebulę i trochę posmażyć z dodatkami. Najlepiej przechować ją w zamkniętym słoiczku w lodówce. Przygotujcie koniecznie na Święta, albo obdarujcie pyszną konfiturą swoich bliskich!

konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

składniki na słoik 200ml:

  • 0,5 kg czerwonej cebuli
  • 1 ½ łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki sosu balsamicznego
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oliwie (pilnuj, aby nie przypalić cebuli).

Gdy cebula zmieni kolor dodaję cukier, cynamon, sos balsamiczny, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Mieszam i smażę jeszcze 20 minut na małym ogniu. Często mieszam, aby się nie przypaliło.

Na koniec doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Wyjmuję ziele angielskie i liść. konfitura z czerwonej cebulikonfitura z czerwonej cebuli

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

Leave a Comment