Kompot z rabarbaru z miętą

A jednak naszła mnie ochota na kompot z rabarbaru. W moim domu od dawna zapomniane smaki, właściwie to kompoty pamiętam tylko z dzieciństwa. Szybki i orzeźwiający napój na upalny dzień.

kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru z miętą

składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 goździki
  • listki świeżej mięty

przygotowanie:

Rabarbar obieram jeśli ma twarde włókna, kroję w małe kawałki, wrzucam do garnka i zasypuję cukrem. Odstawiam na 20 minut.

Zalewam wodą, wrzucam goździki i zagotowuję. Gotuję jeszcze ok. 15 minut. Można pić gorący lub schłodzony z listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *