Kompot korzenny z imbirem

Gdy trafiłam na ten przepis wpadłam w zachwyt jeszcze nie czując smaku. Gdy przygotowałam ten kompot i go spróbowałam zachwyciłam się jeszcze bardziej. To jest wspaniała kompozycja, idealna na Święta i zimowe wieczory. Dodatkowo to ogromna dawka witamin: A, B, C i E oraz błonnika (w śliwkach suszonych). Taki kompot doskonale wpływa na nasze zdrowie, wzmacnia układ odpornościowy, leczy przeziębienia, wpływa kojąco na układ nerwowy, ułatwia trawienie, polepsza krążenie krwi i poprawia samopoczucie. Możecie go zaserwować zamiast tradycyjnego kompotu z suszu, dla tych którzy wolą mniej klasyczne smaki. Pamiętajcie, że kompot nabiera mocy na drugi dzień, więc lepiej jest przygotować go dzień wcześniej.

kompot korzenny z imbirem

Kompot korzenny z imbirem

składniki:

  • 3 jabłka
  • 200g suszonych śliwek
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 duży banan
  • 2cm imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 5-6 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • ¼ laski wanilii
  • listki świeżej mięty
  • 2 litry wody

przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do 180oC. Jabłka kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne, nie obieram ze skórki. Jabłka polewam miodem i wstawiam do piekarnika na 15 minut.

Do garnka wkładam śliwki, obranego banana, pokrojoną w plastry pomarańczę, imbir, goździki, cynamon i wanilię. Zalewam wodą i gotuję. Dodaję upieczone jabłka. Kompot gotuję przez 20 minut. Do szklanek z kompotem wrzucam kilka listków mięty.

W razie potrzeby dosłodzić.

kompot korzenny z imbirem kompot korzenny z imbirem

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • Okurrrka 21 listopada 2014 at 14:05

    Słyszałam, że imbir działa przeciwymiotnie, to ważne dla osób przechodzących chemioterapię. Fajny przepis.

    Reply
    • shabbyeat 21 listopada 2014 at 14:11

      To prawda, imbir łagodzi mdłości np. po narkozie lub chemioterapii. Inne składniki również są cenne w przypadku spadku odporności.

      Reply

Leave a Comment