Kompot jabłkowy z miętą

Zrobiło się chłodniej to proponuję kompot na ciepło, a jak przyjdą upały to polecam schłodzić i będzie jak znalazł – letnie orzeźwienie. W robieniu kompotów nie ma nic trudnego, czasu nie zabiera wcale, więc można przygotować w każdym momencie. Pokombinujcie ze smakami, możecie dodać wiśnie, maliny, truskawki, co tylko lubicie. Zawsze lepiej pić domowe kompoty, a nie przesłodzone napoje sklepowe. Sięgajcie po owoce sezonowe, róbcie w domu przetwory, rodzina to doceni i poczuje serce w taki daniu.

kompot jabłkowy z miętą

Kompot jabłkowy z miętą

składniki:

  • 1 litr wody
  • 2 jabłka
  • 2cm imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • listki mięty

przygotowanie:

Do garnka z wodą wkładam wydrążone jabłka, gotuję przez 20 minut. Na koniec dodaję imbir, miód i miętę. Można podawać na gorąco (będzie rozgrzewający) lub schłodzony (będzie orzeźwiający).

kompot jabłkowy z miętą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *