Kluski kładzione

Kluski kładzione to jeden z wielu przepisów podstawowych, które każdy powinien znać. Żeby zrobić kluski doskonałe, trzeba wyczuć proporcje składników, albo co ważniejsze – konsystencję ciasta. Ciasto, które kładziemy na wrzątek musi być bardzo gęste. Wtedy kluseczki wyjdą doskonałe. Kładzione są cudowne, robię je dość często, ale jeszcze nie doczekały się swojej premiery na blogu. Teraz udało mi się je uwiecznić i są. Pyszne, bardzo proste i pasują do wielu dań. Możecie je podać z sosem, z gulaszem lub w zupie. Smacznego!

kluski kładzione

Kluski kładzione

składniki:

  • 2 jajka
  • 250g mąki (1 ½ szklanki)
  • 125ml wody (1/2 szklanki)
  • szczypta soli

przygotowanie:

W wysokim naczyniu mieszam trzepaczką wszystkie składniki na kluski. Ciasto powinno być bardzo gęste, bo inaczej kluski się od razu rozgotują. Na powierzchni wody będą wtedy pływały mączne farfocle, a nie zwarte i kształtne kluseczki.

Gotowe ciasto nabieram łyżeczką i wrzucam na osolony wrzątek. Trzymam łyżeczkę chwilę w wodzie, wtedy kluseczka łatwo się odklei. Robię tak z całym ciastem. Gotuję ok. 4-5 minut od wypłynięcia. Wyjmuję kluski łyżką cedzakową i odsączam na durszlaku.

Podaję z zupą pieczarkową, sosem grzybowym lub gulaszem wieprzowym.

kluski kładzione

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • Natka 31 października 2013 at 13:21

    U mnie w domu też często robi się takie kluski 🙂
    Podajemy je się z podsmażonym pokrojonym w kostkę boczkiem i kapustą kiszona 🙂
    Polecam jest pycha!!!

    Pozdrawiam 😉

    Reply
  • DominikaD 5 listopada 2013 at 20:04

    Robię dokładnie te same, polecam niezdecydowanym 😉 Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    Reply

Leave a Comment