Kluseczki z zielonego groszku

Tradycyjne lane kluski na mleku mogą niektórym kojarzyć się z dzieciństwem, wakacjami na wsi lub na koloniach. Czasem to wspomnienia miłe, a czasem nie. Tym, którzy nie są przekonani do lanych klusek, chcę odczarować złe skojarzenia. Dziś polecam kluseczki z zielonego groszku, które mogą być doskonałym dodatkiem do zupy lub dowolnego sosu. A jeszcze bardziej polecam poczęstować nimi dzieci, z pewnością będą się zajadały.

kluseczki z zielonego groszku

Kluseczki z zielonego groszku

inspiracja z W Zaciszu Domowej Kuchni

składniki na ok. 2 porcje:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mrożonego groszku zielonego
  • ok. 80g mąki pszennej
  • ok. 60 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta soli, pieprzu

przygotowanie:

Lekko rozmrożony groszek miksuję na gładką masę z jajkiem i wodą. Dodaję mąkę i przyprawy. Mieszam silikonową łopatką aż uzyskam jednolite ciasto (powinno być bardzo gęste, bo inaczej kluski się od razu rozgotują).

Gotowe ciasto przecieram łopatką przez durszlak o dużych oczkach do gotującej się osolonej wody. Gotuję ok. 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję kluski łyżką cedzakową i odsączam na durszlaku.

Podaję z zupą lub dowolnym sosem (np. śmietanowym).

kluseczki z zielonego groszku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *