Keks świąteczny

Kochani, wypieki świąteczne są u mnie obowiązkowe. Nie wyobrażam sobie żadnych Świąt bez domowego ciasta. Co roku próbuję przygotowywać coś innego, tym razem wybór padł na keksa. Robiłam go pierwszy raz i wyszedł rewelacyjny, więc gorąco polecam.

keks świąteczny

Keks świąteczny z bakaliami

składniki na keksówkę 24x11cm:

  • 360 g mąki pszennej
  • 150 g cukru + 1 łyżeczka cukru do białek
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 140 g masła rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 ml mleka
  • ok. 300 g bakalii (rodzynki, kandyzowane wiśnie, imbir, skórki, suszona żurawina, orzechy włoskie itd.)
  • 2 kieliszki rumu do namoczenia suszonych owoców

przygotowanie:

Rodzynki moczę w gorącej wodzie przez 10 minut, po czym odsączam i zalewam rumem. Dodaję inne owoce suszone, mieszam co jakiś czas, aby każdy kawałek się zamoczył w rumie.

Żółtka ucieram z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaję mleko i roztopione chłodne masło.

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i stopniowo dolewam masę jajeczną (ciasto wyjdzie bardzo gęste).

Białka ubijam na sztywno, dodaję 1 łyżeczkę cukru i ubijam jeszcze ok. 40 sekund.

Ubite błyszczące białka przekładam stopniowo do ciasta, mieszam aż wszystko się dokładnie połączy.

Bakalie odsączam i oprószam lekko mąką, orzechy siekam na mniejsze kawałki i dodaję wszystko do ciasta. Mieszam i przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do 170oC. Piekę w pozycji „góra dół” ok. 90 minut (do suchego patyczka).

keks świąteczny

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *