Kawa po irlandzku

Historia tej kawy nie jest wcale taka odległa jak mogłoby się wydawać. W latach 40. XX wieku z Irlandii do Kanady wystartował samolot. W krótkim czasie warunki atmosferyczne się pogorszyły, a załoga samolotu była zmuszona do powrotu do Irlandii. Tam w jednej knajpie właściciel poczęstował zdenerwowanych i wyziębionych pasażerów kawą. Do kawy dodał irlandzkiej whiskey, czym zaskoczył swoich przypadkowych gości. Tak powstał jeden z najpopularniejszych deserów kawowych na świecie. Więc i my zaserwujmy sobie taką kawę, przecież dziś Dzień Świętego Patryka!

kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

składniki na 1 kawę:

  • 1 porcja espresso
  • 30ml whiskey
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 50ml śmietany kremówki
  • ½ łyżeczki startej czekolady

przygotowanie:

Szklankę podgrzewam przelewając ją gorącą wodą. Wlewam whiskey i dodaję cukier.

Zaparzam kawę i wlewam do szklanki, mieszam.

Ubijam śmietanę, dekoruję nią kawę i posypuję startą czekoladą.

kawa po irlandzku

2 thoughts on “Kawa po irlandzku

  1. uwielbiam Irish Coffee, pamiętam jak jako nastolatka, co nie było w sumie tak dawno temu :P, spijałam rodzicom śmietankę i odurzał mnie ulatniający się alkohol 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *