Kawa piernikowa

W czasie Świąt możemy poczęstować naszych gości pyszną kawą piernikową. Wcale nie jest z nią dużo pracy – wystarczy wcześniej przygotować sobie mieszankę przypraw i po deserach świątecznych zaserwować wyśmienitą kawę. Zobaczycie, zasmakuje każdemu!

kawa piernikowa

Kawa piernikowa

składniki na 2 kawy:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200ml wrzątku
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • ½  łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleka
  • 1 starta kostka czekolady

przygotowanie:

Kawę zalewam w rondelku gorącą wodą, dodaję cukier, przyprawy i podgrzewam do rozpuszczenia cukru.

W  tym czasie ubijam śmietanę i podgrzewam mleko.

Do szklanek wlewam kawę w 1/2 wysokości, następnie dolewam mleko. Na wierzchu dekoruję bitą śmietaną i posypuję startą czekoladą.

kawa piernikowa

kawa piernikowa

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *