Kawa piernikowa

W czasie Świąt możemy poczęstować naszych gości pyszną kawą piernikową. Wcale nie jest z nią dużo pracy – wystarczy wcześniej przygotować sobie mieszankę przypraw i po deserach świątecznych zaserwować wyśmienitą kawę. Zobaczycie, zasmakuje każdemu!

kawa piernikowa

Kawa piernikowa

składniki na 2 kawy:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200ml wrzątku
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • ½  łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleka
  • 1 starta kostka czekolady

kawa piernikowa

przygotowanie:

Kawę zalewam w rondelku gorącą wodą, dodaję cukier, przyprawy i podgrzewam do rozpuszczenia cukru.

W  tym czasie ubijam śmietanę i podgrzewam mleko.

Do szklanek wlewam kawę w 1/2 wysokości, następnie dolewam mleko. Na wierzchu dekoruję bitą śmietaną i posypuję startą czekoladą.

kawa piernikowa

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • BasJula 21 grudnia 2013 at 19:44

    Zdecydowanie musimy zrobić taką kawę i to nie tylko w święta! Już czujemy jaka musi być pyszna 🙂

    Reply

Leave a Comment