Karkówka pieczona z majerankiem

W każdym domu czuć już świąteczny nastrój. Jedni kupują prezenty, inni robią świąteczne porządki a inni tworzą bożonarodzeniowe menu. Oprócz pierogów, ryb i ciast nie powinniśmy zapomnieć o własnych pieczonych mięsach. Są aromatyczne, soczyste, a przede wszystkich pewne, że nie ma w nich żadnej chemii. Spróbujcie koniecznie!

karkówka pieczona z majerankiem

Karkówka pieczona z majerankiem

składniki:

  • ok. 1,5kg karkówki

marynata:

  • łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju

karkówka pieczona z majerankiem

przygotowanie:

Karkówkę myję pod zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Solę dokładnie mięso ze wszystkich stron.

Czosnek wyciskam i mieszam z pozostałymi składnikami marynaty. Karkówkę dokładnie smaruję przyprawami.

Owijam szczelnie w folię i wkładam na noc do lodówki (min. 4-5 godzin).

Piekarnik nagrzewam do 200oC, karkówkę piekę 1,5 godziny w szczelnie zamkniętym woreczku do pieczenia. Po tym czasie rozcinam folię, polewam mięso wytopionym sosem i piekę bez przykrycia ok. 15 minut.

Mięso wystudzić i włożyć do lodówki. Po kilku godzinach karkówka będzie idealna do krojenia.

karkówka pieczona z majerankiem

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • a 16 grudnia 2013 at 20:53

    domowe wędliny bardzo lubię a taka pieczona karkówka jest świetna na kanapki z domową np. ljutenicą czy chutney z cebuli:)

    Reply
    • shabbyeat 18 grudnia 2013 at 11:30

      i do tego świeże pieczywo, mniam!

      Reply

Leave a Comment