Kaczka na carpaccio z pomarańczy

Za oknem śnieg, mróz… a na talerzu pełno słońca. Zima to najlepszy sezon na smaczne pomarańcze, dlatego proponuję pysznie słodki obiad z kaczką.

Kaczka na carpaccio z pomarańczy

Kaczka na carpaccio z pomarańczy

składniki:

  • 4 udka
  • 1 pomarańcza
  • sól i świeżo zmielony pieprz

sos:

  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżki startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • 150 ml białego wina
  • sok z cytryny (ewentualnie)

Kaczka na carpaccio z pomarańczy

przygotowanie:

Udka rozmrażam, opłukuję, osuszam. Wkładam do formy z przykryciem, przyprawiam solą i pieprzem.

Włączam piekarnik na 200oC, wstawiam kaczkę i piekę 2 godziny pod przykryciem. Na ostatnie 20 minut pieczenia odkrywam kaczkę, aby przyrumieniła się z góry (można odlać tłuszcz, który wytopił się z czasie pieczenia).

W międzyczasie ścieram skórkę z połowy pomarańczy, obcinam spód i wierzch, ścinam nożem skórkę wraz z białym miąższem z całej pomarańczy, a następnie wycinam cząstki spomiędzy białych błonek. A tu film jak to zrobić.

Drugą pomarańczę kroję bez obierania na cienkie plastry po czym ścinam dookoła skórkę.

Wszystkie składniki sosu łączę i podgrzewam. Mieszam, aż powstanie w miarę gęsty sos. Jeśli uznasz, że jest za słodki wciśnij odpowiednią ilość soku z cytryny.

Plastry pomarańczy układam na talerz, potem kaczkę, dookoła polewam sos. Polecam do tego pieczone ziemniaczki.

Kaczka na carpaccio z pomarańczy

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • Jeanne 5 lutego 2014 at 15:16

    Pięknie – Idealnie – Smacznie !

    Reply

Leave a Comment