Jarzynowa z młodych warzyw

Doczekaliśmy się cudownych młodych marchewek, pora, pietruszki, kalafiora… mniam! Pędźcie do warzywniaka po świeżą dostawę warzyw i zabieramy się za gotowanie. Smacznego!

Jarzynowa z młodych warzyw

składniki:

  • 1/2 małego kalafiora
  • 1/2 brokułu 
  • 4 ziemniaki
  • 2 garści żółtej fasolki
  • pęczek koperku

do bulionu:

  • pęczek młodej włoszczyzny
  • ok 250g chudego żeberka
  • po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Żeberka (lub inne mięso z kością, może być golonka indyka, korpus kurczaka) wkładam do garnka, zalewam 3 litrami wody, dodaję oczyszczoną włoszczyznę, przypaloną cebulę, przyprawy. Gotuję na wolnym ogniu przez 3-4 godziny. 

Z bulionu wyciągam wszystkie składniki, mięso obieram z kości, kroję w kawałeczki, odkładam. 

Marchewkę i pietruszkę kroję w kostkę i odkładam do mięsa. 

Do gotującego się bulionu wrzucam pokrojone w małe kosteczki ziemniaki i pokrojoną fasolkę. Gotuję ok 15 minut. Dorzucam kawałki brokułu i kalafiora oraz pozostałe składniki z gotowania bulionu. Gotuję jeszcze ok 7 minut. 

Można zaprawić śmietaną. Podaję z dużą ilością koperku. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *