Jajka z fetą w kokilkach

Na Święta można wymyślić mnóstwo ciekawych sposobów na podanie jajek – obowiązkowych na stole wielkanocnym. Tu pole do popisu jest nieograniczone. Możemy podać jajka na twardo z kawiorem, z białą kiełbaską, faszerowane, pasty jajeczne, sałatki z jajkami i wiele innych. Dziś prezentuję jeden z bardzo prostych przepisów na jajka z fetą w kokilkach.

jajka z feta w kokilkach

Jajka z fetą w kokilkach

składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki
  • 50g fety
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Żółtka oddzielam od białek. Białka mieszam widelcem ze śmietanką, solą i pieprzem.

Przelewam do czterech kokilek, dodaję kilka kostek fety i po jednym żółtku.

Piekarnik nagrzewam do 2000C.

Kokilki wstawiam do naczynia napełnionego wodą, tak aby przykrywały kokilki do połowy.

Piekę 15-18 minut.

Podaję z pieczywem.

jajka z fetą w kokilkach2

 

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • Monica 10 kwietnia 2014 at 17:25

    Prosto i smacznie 🙂

    Pozdrawiam serdecznie!

    Reply
  • shabbyeat 15 kwietnia 2014 at 11:02

    proste przepisy to najlepsze przepisy 🙂

    Reply

Leave a Comment