Imbirowe muffiny z gruszkami i miodem

Dziś jest co świętować! To 100 przepis na blogu! Uczcijmy to pysznymi orzeźwiającymi muffinkami z gruszkami, miodem i brązowym cukrem. Wspaniałe, wilgotne ciasteczka wg przepisu Nigelli (lekko zmodyfikowanego przeze mnie).

imbirowe muffiny z gruszkami

Imbirowe muffiny z gruszkami i miodem

składniki na 12 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 ml gęstej śmietany
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 gruszki (obrane, pokrojone w małą kostkę)
  • cukier brązowy (do posypania muffinów)

imbirowe muffiny z gruszkami

przygotowanie:

Suche składniki (mąkę, cukier i proszek do pieczenia) łączę w dużej misce.

Mokre składniki mieszam w osobnym naczyniu (olej, śmietana, jajka, miód), łączę z suchymi, mieszam wszystko silikonową łopatką do uzyskania gładkiej masy.

Do ciasta wrzucam gruszki i imbir, mieszam.

Wlewam masę do foremek, mniej więcej do 4/5 wysokości. Posypuję każdego odrobiną cukru brązowego.

Piekarnik nagrzewam do 200oC. Piekę w pozycji „góra dół” 25 minut.

imbirowe muffiny z gruszkami

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment