Herbata mrożona z miętą i imbirem

Godzina 8.00 a na termometrze 24 stopnie. Z prognoz wynika, że jeszcze kilka dni tropiki będą gościć w naszym kraju. Ale to żaden problem! Pijcie orzeźwiające napoje, a upały nie będą takie straszne! Dziś herbata mrożona z miętą, imbirem, cytryną i miodem.

herbata mrożona z miętą i imbirem

Herbata mrożona z miętą i imbirem

składniki na 4 herbaty:

  • 4 torebki czarnej herbaty
  • 500ml wrzątku
  • 2 łyżki miodu
  • 6 plastrów świeżego imbiru
  • 4-5 gałązek świeżej mięty
  • 4 plastry cytryny
  • kostki lodu

przygotowanie:

Herbaty zalewam wrzątkiem, dodaję imbir i miętę, zaparzam przez 15 minut (saszetki herbaty wyciągam po 5 minutach).

Wyjmuję imbir i miętę, odstawiam do wystygnięcia, po czym wstawiam do lodówki na min. 1 godzinę.

Do szklanek wrzucam po 3-4 kostki lodu, po 1 plastrze cytryny, zalewam herbatą w 1/2 wysokości, następnie dolewam zimną wodę. Na wierzchu dekoruję świeżą miętą.

herbata mrożona z miętą i imbirem


Zielnik Kuchenny 2013

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment