Gulasz śródziemnomorski

Kolejna propozycja na danie jednogarnkowe. Tym razem smaki śródziemnomorskie z oliwkami, winem i sokiem z pomarańczy. Rozpływające się mięso (musi być bardzo dobrej jakości), aksamitny sos, wiele smakowitych i wyrazistych dodatków – oto gulasz śródziemnomorski. Bardzo dobrze sprawdzi się na przyjęciu dla większej ilości osób. Jestem pewna, że ten gulasz Wam zasmakuje tak jak i mi. Z pewnością będę wracała do tego przepisu.

gulasz śródziemnomorski

Gulasz śródziemnomorski

składniki:

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5-6 gałązek świeżego tymianku
  • 2-3 łyżki mąki
  • sok z 1 pomarańczy
  • ok. 30 oliwek zielonych
  • 150 ml czerwonego wina
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • olej

 

 

przygotowanie:

Mięso kroję w kostkę (2-3 cm), obtaczam wszystkie kawałki w mące i smażę na rozgrzanym oleju aż mięso będzie złociste, przekładam do dużego garnka.

Cebule kroję w kosteczkę i smażę kilka minut na oleju. Dorzucam do mięsa.

Do garnka wrzucam obrane całe ząbki czosnku, pomidory z sosem, gałązki tymianku, wlewam sok z pomarańczy, bulion i wino. Duszę  na średnim ogniu przez 2 godziny (mieszam co jakiś czas, aby nie przywarło do dna). Gdy mięso będzie kruche, wrzucam oliwki.

Gotowe danie podaję samo lub z kluseczkami / ziemniakami.

gulasz śródziemnomorski

 gulasz śródziemnomorski

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *