Grochówka na półgęsku

Kupiony na Święta półgęsek trafił do zamrażalnika, aby łatwiej go pokroić. Tak się stało, że został tam do dziś i wcale nie wylądował na półmiskach. Natknęłam się na niego grzebiąc w zamrażalniku w poszukiwaniu czegoś smacznego. I tak powstał pomysł na sycącą i rozgrzewającą zupę.  W sam raz na chłodny i deszczowy dzień.

grochówka na półgęsku

Grochówka na półgęsku

składniki:

  • 2 litry wody
  • 300g półgęska (500-600g wędzonych żeberek)
  • 2 marchewki
  • 180g grochu łuskanego
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • zacierki

przygotowanie:

Do garnka wlewam 2 litry wody, wkładam półgęsek, obrane marchewki, ziele i liście laurowe oraz groch.
Cebulę kroję w kostkę, duszę na oleju i dodaję do zupy.

Gotuję zupę na wolnym ogniu ok. 2-3 godziny, aż mięso będzie mięciutkie, a groch się rozgotuje.

Marchewkę zgniatam widelcem a mięso kroję drobno, dodaję 2 łyżki majeranku, wciskam czosnek, mieszam wszystko.

Doprawiam solą i pieprzem.

Przygotowuję zacierki wg przepisu na shabbyeat.pl. Gotowe zacierki wrzucam do gotującej się zupy, gotuję 4-5 minut i podaję zupę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *