Gołąbki z kapusty włoskiej

Niestety pierwsze skojarzenia z gołąbkami miałam kiedyś nieprzyjemne. Przed oczami widziałam rozpapcianą kapustę z mięsem i ryżem, do tego ziemniaki rozgniecione widelcem i polane to wszystko mdłym sosem pomidorowym. Takie wspomnienia mam ze szkolnych stołówek i z kolonii… Już od dawna robię gołąbki w domu, lecz nie było do tej pory okazji do podzielenia się z Wami moim przepisem. Tradycyjnie robi się je z białą kapustą. Gdy ja spróbowałam zrobić je z kapustą włoską to już nigdy nie wrócę do tradycji. Dodatkowo w moim rodzinnym domu gołąbków nie podawało się z sosem pomidorowym ani z ryżem, dlatego i ja nie będę tego robić. Uważam, że takie są najlepsze! Pysznego rodzinnego obiadu!

gołąbki z kapusty włoskiej

Gołąbki z kapusty włoskiej

składniki na 14-16 porcji:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1 kg łopatki wieprzowej (zmielonej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

przygotowanie:

Kapustę obieram z liści (będzie potrzebne ok. 14-16 liści na 1 kg mięsa, 2 zewnętrzne liście zostawiam na później). Układam część liści w misce i zalewam wrzątkiem. Robię tak również z pozostałymi.

Z każdego liścia ścinam nożem najgrubszy nerw.

Mięso mieszam z posiekaną cebulą, wyciśniętym czosnkiem, jajkiem i dużą ilością soli i pieprzu.

Mięso układam na wewnętrznej stronie liści, zawijam po bokach a następnie ścisło roluję.

Na dnie garnka układam odłożone 2 zewnętrzne liście a następnie gołąbki.

Zalewam osoloną wodą do połowy wysokości gołąbków. Zakrywam i gotuję ok. 30 minut na średnim ogniu.

Podaję ze świeżym koperkiem i ziemniakami.

gołąbki z kapusty włoskiej gołąbki z kapusty włoskiej

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment