Gnocchi bazyliowo-parmezanowe

Gnocchi (czyt. nioki) to tradycyjne domowe włoskie kluseczki.  Przypominają nasze polskie kopytka. Można je podawać z  sosem pomidorowym lub śmietanowym, ale także doskonale pasują jako dodatek do mięsa. Dziś poponuję własną kompozycję bazyliową z dodatkiem parmezanu.

gnocchi bazyliowo-parmezanowe

Gnocchi bazyliowo-parmezanowe

składniki na gnocchi:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżki listków bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • szczypta soli

składniki na sos:

  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól i pieprz

gnocchi bazyliowo-parmezanowe

przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiksuj trzepaczką w robocie kuchennym.

Mikserem posiekaj bazylię z parmezanem.

Do ziemniaków dodaj mąkę, jajka, ser z bazylią oraz sól, zagnieć ciasto. Podsypuj mąkę w razie potrzeby, aby ciasto się nie kleiło. Jeśli ciasto jest już jednolite formuj z kawałków cienkie wałki, pokrój je na kawałeczki ok. 2 cm, nadaj im kształt małych jajeczek i układaj na podsypaną mąką deskę. Widelcem zrób wgniecenia w poprzek kluseczki z obu stron. Wrzuć na wrzątek, gotuj jeszcze chwilę po wypłynięciu.

sos:

W rondelku podgrzej śmietanę, przypraw solą i pieprzem, gdy zacznie się gotować wrzuć ser (ja użyłam sera gruyere, który należy do serów dojrzewających, ma charakterystyczny smak i zapach, nie ciągnie się po podgrzaniu).

Zmniejsz ogień, mieszaj trzepaczką aż powstanie jednolita kremowa konsystencja. Polej bezpośrednio na gnocchi.

gnocchi bazyliowo-parmezanowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *