Francuska zupa cebulowa

W zimne dni dobrze zjeść rozgrzewającą zupę. Jeśli wasza lodówka świeci pustką na pewno w spiżarce znajdziecie kilka cebulek. Prosta zupa, proste składniki a smak wyjątkowy i nieprzeciętny. Smacznego!

zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

składniki:

  • 1l bulionu wołowego
  • 900 g cebuli
  • 3 łyżki g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 50 ml brandy lub koniaku
  • sól
  • pieprz
  • bagietka
  • ser gruyere

przygotowanie:

Cebule obieram i kroję wzdłuż na pół. Kroję tak aby powstały półkrążki o grubości ok. 0,5 cm.

W garnku rozpuszczam masło, dolewam oliwę i wrzucam cebulę.  Smażę często mieszając. Dosypuję cukier, dokładnie mieszam. Cebulę  karmelizuję do koloru jasnobrązowego. Wlewam wino i chwilkę duszę.

Cebulę dodaję do gorącego bulionu, gotuję kilka minut. Pod koniec doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i dolewam brandy.

Rozgrzewam  piekarnik na 200oC. Ser ścieram na tarce, układam na kromki bagietki, zapiekam aż ser się rozpuści. Zupę wlewam do naczynek, a grzanki układam na wierzchu zupy.

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *