Francuska zupa cebulowa

W zimne dni dobrze zjeść rozgrzewającą zupę. Jeśli wasza lodówka świeci pustką na pewno w spiżarce znajdziecie kilka cebulek. Prosta zupa, proste składniki a smak wyjątkowy i nieprzeciętny. Smacznego!

zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

składniki:

  • 1l bulionu wołowego
  • 900 g cebuli
  • 3 łyżki g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 50 ml brandy lub koniaku
  • sól
  • pieprz
  • bagietka
  • ser gruyere

Francuska zupa cebulowa

przygotowanie:

Cebule obieram i kroję wzdłuż na pół. Kroję tak aby powstały półkrążki o grubości ok. 0,5 cm.

W garnku rozpuszczam masło, dolewam oliwę i wrzucam cebulę.  Smażę często mieszając. Dosypuję cukier, dokładnie mieszam. Cebulę  karmelizuję do koloru jasnobrązowego. Wlewam wino i chwilkę duszę.

Cebulę dodaję do gorącego bulionu, gotuję kilka minut. Pod koniec doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i dolewam brandy.

Rozgrzewam  piekarnik na 200oC. Ser ścieram na tarce, układam na kromki bagietki, zapiekam aż ser się rozpuści. Zupę wlewam do naczynek, a grzanki układam na wierzchu zupy.

Francuska zupa cebulowa

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment