Focaccia rozmarynowa

Błyskawiczna sprawa jeśli mamy świeże drożdże. Przygotujcie na przekąskę, dla gości lub do pracy. Focaccia to nic innego jak rodzaj chleba. Moja wersja to chrupiąca przekąska chlebowa z solą morską, oliwą i świeżym rozmarynem. 

Focaccia rozmarynowa

składniki:

  • 150g mąki (ok 1 szklanki)
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłej wody
  • sól morska
  • świeży rozmaryn
  • oliwa z oliwek

przygotowanie:

Zaczyn: Drożdże, cukier, wodę i 1 łyżkę mąki mieszam dokładnie, odstawiam na 15 minut.

Po tym czasie dolewam zaczyn do przesianej mąki, wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrabiam ponownie, rozkładam palcami ciasto w na blachę. Smaruję z wierzchu oliwą, posypuję posiekanym rozmarynem i solę. 

Nagrzewam piekarnik na 250 stopni. 

Piekę „góra-dół” ok 8-10 minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *