Figi z serem brique

Świeże, aromatyczne i pachnące figi trafiły do torby na sobotnim targu. Figi nie wymagają zbyt wiele pracy i wysiłku, dlatego są idealne dla każdego. Czyścimy, kroimy, dorzucamy dodatki, zapiekamy (ewentualnie) i gotowe. Piękne, wykwintne połączenie na uroczystą okazję. Wspaniała przekąska to wspomnienie z francuskich wakacji. Spróbujecie?

figi z serem brique

Figi z serem brique

składniki:

  • 7-8 świeżych fig
  • 150g sera brique (brie)
  • garść płatków migdałowych
  • ocet balsamiczny

przygotowanie:

Figi kroję na krzyż nie przecinając ich do końca. Ser kroję w plastry i układam na figi.

Posypuję płatkami migdałów i polewam octem balsamicznym.

Polecam zapiec figi w piekarniku (8-10 minut w 200oC) i dopiero po pieczeniu skropić octem.

figi z serem brique

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • Sniezka 18 września 2014 at 09:46

    Piękna przystawka. Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji „Kulinarna pamiątka z wakacji 2014”.
    Śnieżka

    Reply

Leave a Comment