Feta z oliwkami w oliwie ziołowej

Kuchnia grecka w kuchni polskiej? Nic trudnego. Przepyszna przekąska do chrupiącego chleba lub dodatek do sałatki – feta z oliwkami w domowej zalewie ziołowej. Wyobraźcie sobie smak świeżej bagietki zamoczonej w ziołowej oliwie… mniam! Już marzę o wakacjach nad Morzem Śródziemnym.

feta z oliwkami w oliwie ziołowej

Feta z oliwkami w oliwie ziołowej

składniki:

  • 150g fety
  • 15 oliwek
  • ¾ szklanki oliwy
  • kilkanaście listków świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka siekanego rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli

feta z oliwkami w oliwie ziołowej

przygotowanie:

Fetę kroję w kostkę, wrzucam do słoiczka. Na wierzch wrzucam oliwki.

Oliwę rozrabiam z posiekanym czosnkiem, rozmarynem, kolendrą i solą. Przygotowaną oliwą zalewam fetę z oliwkami. Zakręcam szczelnie słoik i odstawiam do lodówki na 3 dni.

Można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.

feta z oliwkami w oliwie ziołowej

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment