Fasolka po staropolsku

Na chłodne jesienne dni pyszna sycąca fasolka po staropolsku. Nie po bretońsku, ale w polskim słodkim wydaniu z suszonymi śliwkami i miodem. Po klasyczną fasolkę po bretońsku zapraszam na bloga.

fasolka po staropolsku

Fasolka po staropolsku

składniki:

  • 400g fasoli Jaś
  • 120g boczku wędzonego
  • garść suszonych śliwek
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • tymianek
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Fasolę zalewam wodą i odstawiam na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Fasolę gotuję w osolonej wodzie przez ok. 30-40 minut.

Na patelni smażę boczek na brązowo (pokrojony w kostkę), wrzucam do fasoli, na tej samej patelni smażę pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodaję wyciśnięty czosnek. Wrzucam do zupy.

Do zupy dodaję pokrojone śliwki, ziele, liście laurowe, gotuję kilkanaście minut.
Na koniec dodaję zasmażkę z masła i mąki. Doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.  Jeśli śliwki nie nadały słodyczy to można dodać miód.

Podaję ze świeżym pieczywem.

fasolka po staropolsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *