Dżem truskawkowy z likierem różanym

Robienie domowych przetworów daje mi dużo satysfakcji, dlatego postanowiłam zachować w słoiku trochę lata. Pyszne truskawki z dodatkiem różanego likieru i niewielką ilością cukru – naturalne składniki, żadnych żelfixów, po prostu wyjątkowy smak!

dżem truskawkowy z likierem różanym

Dżem truskawkowy z likierem różanym

składniki na ok. 500 ml dżemu:

  • 1kg truskawek
  • 200g cukru
  • 50 ml likieru różanego

przygotowanie:

Słoiki myję i wyparzam w piekarniku przez 20 minut w temp. 100oC.

Truskawki myję, wycinam szypułki, kroję na pół i wrzucam do garnka z grubym dnem. Zasypuję cukrem i odstawiam na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.

Garnek z truskawkami stawiam na gazie i gotuję ok. godziny, aż płyn będzie konsystencji syropu.
Na koniec dolewam likier.

Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoików (najlepiej do gorących), zakręcam i stawiam do góry nogami do wystygnięcia. Gdy dżem wystygnie całkowicie nakrętki będą zassane.

Dżem ma lekko płynną konsystencję. Jeśli wolisz, aby był gęsty należy dłużej go gotować, aby odparować jak najwięcej wody.

dżem truskawkowy z likierem różanym

2 thoughts on “Dżem truskawkowy z likierem różanym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *