Dżem truskawkowy z cytryną i imbirem

Równie wspaniały (jak ten poprzedni), orzeźwiający dżem truskawkowy. Polecam zaopatrzyć się w duże ilości domowych przetworów a zima nie będzie taka straszna. A teraz cieszmy się latem, korzystajmy ze świeżych owoców i róbmy przetwory.

dżem truskawkowy z cytryną i imbirem

Dżem truskawkowy z cytryną i imbirem

składniki na ok. 500 ml:

  • 1kg truskawek
  • 200g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczkę startego świeżego imbiru

 dżem truskawkowy z cytryną i imbirem

przygotowanie:

Słoiki myję i wyparzam w piekarniku przez 20 minut w temp. 100oC.

Truskawki myję, wycinam szypułki, kroję na pół i wrzucam do garnka z grubym dnem. Zasypuję cukrem, zalewam sokiem z cytryny i odstawiam na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.

Garnek z truskawkami stawiam na gazie i gotuję ok. godziny, aż płyn będzie konsystencji syropu.
Pod koniec dodaję imbir, mieszam.

Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoików (najlepiej do gorących), zakręcam i stawiam do góry nogami do wystygnięcia.

dżem truskawkowy z cytryną i imbirem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *