Dżem malinowy z czerwonym winem

dżem malinowy z czerwonym winem

Dżem malinowy z czerwonym winem

składniki na ok. 400 ml dżemu:

  • 1kg malin
  • 200g cukru
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina

przygotowanie:

Słoiki myję i wyparzam w piekarniku przez 20 minut w temp. 100oC.

Maliny wrzucam na patelnię z grubym dnem, zasypuję cukrem i odstawiam na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.

Maliny stawiam na gazie i gotuję ok. godziny, aż płyn będzie konsystencji syropu. Maliny są bardzo delikatne więc w trakcie gotowanie się rozpadną. Aby pozbyć się pestek przecieram dżem przez sito. Robię to partiami.
Na koniec dolewam wino i gotuję jeszcze kilka minut ciągle mieszając.

Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoików (najlepiej do gorących), zakręcam i stawiam do góry nogami do wystygnięcia.

Dżem malinowy z czerwonym winem idealnie pasuje do ciast, naleśników lub ze świeżą chałką.

dżem malinowy z czerwonym winem

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • Inka 9 sierpnia 2013 at 09:50

    cudna kompozycja 🙂

    Reply

Leave a Comment