Dżem gruszkowy z kardamonem

Jesienne gruszki jeszcze są i to jakie pyszne, przybierają kolor liści – złoty, czerwony, żółty, zielony – coś pięknego i smacznego. Dlatego warto zachować te smaki w słoiczku na zimne zimowe dni. Z przyjemnością sięgniecie po nie, gdy dzieciom zachce się naleśników, placuszków lub pysznych kanapek. Do tego szklanka soku lub kawa z ziaren świeżo mielonych i dzień rozpoczniecie z entuzjazmem.  Moja wersja nie zawiera cukru żelującego. 100% naturalny dżem. Robimy zatem przepyszny dżem gruszkowy z kardamonem!

dżem gruszkowy z kardamonem

Dżem gruszkowy z kardamonem

składniki na ok. 300 ml dżemu:

  • 1kg gruszek
  • 120g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego

przygotowanie:

Słoik myję i wyparzam w piekarniku przez 20 minut w temp. 100oC.

Gruszki obieram, wydrążam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Wrzucam do miski, zasypuję cukrem i wstawiam do lodówki na noc.

Po nocy wrzucam gruszki wraz z sokiem, który wypuściły. Gotuję przez 15 minut.

Zestawiam z ognia, studzę, doprawiam kardamonem i sokiem z cytryny. Gotuję ponownie, tyle czasu, aż nadmiar wody wyparuje, gruszki będą się gotowały w gęstym syropie.

Miksuję delikatnie gruszki, tak aby zostawić niewielkie kawałki owoców. Zagotowuję ponownie i przelewam gorący dżem do słoika, zakręcam i stawiam do góry nogami do wystygnięcia.

dżem gruszkowy z kardamonem

 

dżem gruszkowy z kardamonem

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *