Dyniowa kawa latte

Ah… jest potrzeba się rozgrzać a z pomocą przychodzi wspaniała kawa latte o smaku dyni i przypraw korzennych. Wyśmienita kawa na jesienne i zimowe wieczory. W sam raz na halloweenowe popołudnie.

dyniowa kawa latte

Dyniowa kawa latte

składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub podwójne espresso z ekspresu)
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki puree dyniowego*
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 120 ml śmietanki 30%
*Puree dyniowe – dynię przekrojoną na pół (wydrążam pestki) piekę przez godzinę w 200oC. Upieczony miąższ miksuję na gładkie puree, przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiku przez kilka dni.

przygotowanie:

Kawę zalewam 300 ml zagotowanej wody. Dodaję mleko, puree z dyni, przyprawę korzenną oraz miód.

Śmietankę ubijam i dekoruję nią kawę. Na wierzchu układam odrobinę puree dyniowego.

dyniowa kawa latte dyniowa kawa latte
Rozgrzewające napoje na jesieńZdrowe Halloween

7 thoughts on “Dyniowa kawa latte

  1. Szczerze to ciężko mi uwierzyć że to może być dobre :PPPP kawa i dynia no to są odległe dla mnie składniki o jakieś lata świetlne 😛 Bardzo ciekawe ale czy dynia nie zabije za bardzo smaku kawy ?

    • Nie zabije, skąd! Dynia jest delikatna, kawa wyrazista, do tego miód i przyprawy korzenne, które idealnie łączą smaki.
      Najlepsza dyniowa latte porą jesienną lub zimową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *