Dyniowa kawa latte

Ah… jest potrzeba się rozgrzać a z pomocą przychodzi wspaniała kawa latte o smaku dyni i przypraw korzennych. Wyśmienita kawa na jesienne i zimowe wieczory. W sam raz na halloweenowe popołudnie.

dyniowa kawa latte

Dyniowa kawa latte

składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub podwójne espresso z ekspresu)
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki puree dyniowego*
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 120 ml śmietanki 30%
*Puree dyniowe – dynię przekrojoną na pół (wydrążam pestki) piekę przez godzinę w 200oC. Upieczony miąższ miksuję na gładkie puree, przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiku przez kilka dni.

przygotowanie:

Kawę zalewam 300 ml zagotowanej wody. Dodaję mleko, puree z dyni, przyprawę korzenną oraz miód.

Śmietankę ubijam i dekoruję nią kawę. Na wierzchu układam odrobinę puree dyniowego.

dyniowa kawa latte dyniowa kawa latte
Rozgrzewające napoje na jesieńZdrowe Halloween

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

7 komentarzy

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *