Dorsz w boczku z rozmarynem

Na weekend proponuję rybkę w boczku z rozmarynem. Jeśli macie możliwość to polecam przygotować ją na grillu, a jeśli nie to z piekarnika będzie równie smaczna.

dorsz w boczku z rozmarynem

Dorsz w boczku z rozmarynem

składniki na 2 porcje:

  • 450g dorsza (filet)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4-6 plastrów boczku wędzonego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

sos:

  • 2 łyżki śmietany gęstej
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 200oC.

Dorsza opłukuję i osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy filet oprószam solą, pieprzem, układam gałązkę rozmarynu i owijam plastrami boczku.

Zawijam każdą rybę w osobne folie. Wkładam do piekarnika na 20 minut. Polecam również grillowy polecam upiec rybki na ruszcie w specjalnych uchwytach do ryb, zdecydowanie więcej smaku.

Sos: wszystkie składniki łączę, schładzam w lodówce przez 15-20 minut.

Rybę podaję z gotowanym bobem i sosem śmietanowo-cytrynowym.

dorsz w boczku z rozmarynem

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • Kulinarny Zenit 28 czerwca 2013 at 08:33

    Cudowny, aromatyczny dorsz!!! I na pierwszym zdjęciu widzę bób… uwielbiam, taki obiadek zjadłabym z wielką przyjemnością 🙂

    Reply

Leave a Comment