Dorada pieczona z masłem kolendrowym

To jest cudowny obiad. Kto kocha ryby, a w szczególności doradę to będzie zachwycony. Świeża ryba, świeże zioła i białe wino – obiad gotowy. Takie pyszności jadłam w Albanii, wy z pewnością również w innych śródziemnomorskich krajach. Powspominajmy te wyśmienite smaki. Smacznego!

dorada pieczona z masłem kolendrowym

Dorada pieczona z masłem kolendrowym

składniki:

  • 2 dorady
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • sól
  • plastry cytryny

masło:

  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka siekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

przygotowanie:

Oczyszczone dorady  nacinam po bokach, solę ze wszystkich stron (do brzucha też) i posypuję rozmarynem (odkładam do lodówki na 2-3 godziny, ale niekoniecznie)

Piekarnik nagrzewam do 220oC (lub rozpalam grilla).

Na blachę układam papier do pieczenia, na to ryby i wstawiam do piekarnika na 20 minut. Na ostatnie 3-4 minuty włączam funkcję grilla (silnie dopiekam rybę z góry).
Dorada z grilla: w odpowiednich formach do pieczenia ryb piekę po 7-8 minut z każdej strony.

Masło: wszystkie składniki dokładnie mieszam, schładzam w lodówce przez 15-20 minut.

Rybę podaję z masłem i cytryną.

dorada pieczona z masłem kolendrowymdorada pieczona z masłem kolendrowym

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *