Domowy makaron do rosołu

Smak domowego makaronu przywraca wspomnienia z dzieciństwa. Skoro tak to poczujmy się jak dzieci na niedzielnym obiedzie u ukochanej babci.

domowy makaron

Domowy makaron do rosołu

składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • woda

domowy makaron

przygotowanie:

Ja korzystam z robota kuchennego, co bardzo ułatwia zadanie, bo wsypuję mąkę i wrzucam jajka, włączam robota na 3 poziom obrotów. Jeśli ciasto jest nadal sypkie dolewam odrobinkę wody, jeśli za mokre trochę mąki.

Jeśli nie używasz robota kuchennego wysyp mąkę na blat, w środku zrób dziurkę i wbij do niej jajka. Nożem zagarniaj mąkę, aż połączy się z jajkami. Zagnieć ręką ciasto, dodaj ewentualnie wody.

Gdy ciasto jest już wyrobione dzielę je na części, każdą rozwałkowuję cienko w podłużne pasy. Następnie układam jeden na drugi przedzielając je dużą ilością mąki (aby się nie posklejały). Kroje ciasto w  wąskie paseczki i przesiewam palcami. Wrzucam na wrzątek, mieszam, czekam aż wypłyną.

domowy makaron

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *