Domowy makaron do rosołu

Makarony i kluski 0 comments

Smak domowego makaronu przywraca wspomnienia z dzieciństwa. Skoro tak to poczujmy się jak dzieci na niedzielnym obiedzie u ukochanej babci.

domowy makaron

Domowy makaron do rosołu

składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • woda

domowy makaron

przygotowanie:

Ja korzystam z robota kuchennego, co bardzo ułatwia zadanie, bo wsypuję mąkę i wrzucam jajka, włączam robota na 3 poziom obrotów. Jeśli ciasto jest nadal sypkie dolewam odrobinkę wody, jeśli za mokre trochę mąki.

Jeśli nie używasz robota kuchennego wysyp mąkę na blat, w środku zrób dziurkę i wbij do niej jajka. Nożem zagarniaj mąkę, aż połączy się z jajkami. Zagnieć ręką ciasto, dodaj ewentualnie wody.

Gdy ciasto jest już wyrobione dzielę je na części, każdą rozwałkowuję cienko w podłużne pasy. Następnie układam jeden na drugi przedzielając je dużą ilością mąki (aby się nie posklejały). Kroje ciasto w  wąskie paseczki i przesiewam palcami. Wrzucam na wrzątek, mieszam, czekam aż wypłyną.

domowy makaron

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *