Domowe tagliatelle

domowe tagliatelle

Domowe tagliatelle

składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam ręcznie lub w robocie kuchennym. Ciasto uformowane w kulkę zawijam folią i odkładam na 30 minut.

Ciasto dzielę na 3 części, każdą dokładnie rozwałkowuję na długi pas (o grubości 1mm). Każdy kawałek kroję na pół (z jednego długiego pasa robią się 2 krótsze).

Zostawiam ciasto na ok. 20 minut to przeschnięcia, przewracam w połowie czasu, aby i druga strona też przeschła.

Zwijam krótszym bokiem w rulonik (ciasto nadaje się do zawijania gdy jest lekko usztywnione i załamuje się przy zawijaniu, ale nie przełamuje). Kroję makaron co ok. 1 cm. Rozwijam ruloniki, przesiewam makaron palcami.

Wrzucam na wrzątek i gotuję 3-4 minuty po wypłynięciu.

Domowe tagliatelle

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *