Czekoladowe muffiny ze śliwkami i rumem

czekoladowe muffiny ze śliwkami

Czekoladowe muffiny ze śliwkami i rumem

składniki na 12 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 50 ml rumu
  • ok. 20 śliwek suszonych

czeko muffiny ze sliwka

przygotowanie:

Łączę mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

Masło z czekoladą rozpuszczam w kąpieli wodnej (w metalowej misce nad garnkiem z gotującą wodą).

Mokre składniki mieszam w osobnym naczyniu (ostudzona masa czekoladowa, jajka, mleko i rum).

Mieszam wszystko silikonową łopatką do uzyskania gładkiej masy.

Śliwki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do ciasta, mieszam.

Wlewam masę do foremek, mniej więcej do 4/5 wysokości.

Piekarnik nagrzewam do 200oC. Piekę w pozycji „góra dół” 25 minut (aż muffiny pięknie wyrosną i lekko popękają).

czekoladowe muffiny ze śliwkami

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *