Czekoladowa tarta z kajmakiem i pianką

Jesteście łasuchami? Jeśli tak to mam dla Was słodką propozycję – czekoladową tartę z kajmakiem i pianką bezowo-budyniową. Przepyszny deser, łatwy w przygotowaniu. Polecam podać z gorzką herbatą i kwaśnymi owocami, przyda się do złamania tej słodyczy.

czekoladowa tarta z kajmakiem i pianką

Czekoladowa tarta z kajmakiem i pianką

składniki:

  • 200g masy kajmakowej

 

ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 250g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao

 

pianka budyniowa:

  • 4 białka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 4-5 łyżek oleju

przygotowanie:

W robocie kuchennym miksuję mąkę, cukier i kakao z masłem, aż powstanie sypka kruszonka, dodaję żółtka, wyrabiam. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody lub podsypuję mąką. Ciasto powinno być gładkie i delikatne. Ciasto zawijam w folię i odkładam do lodówki na min 40 minut.

Piekarnik nagrzewam do 190oC.

Ciasto wyjmuję z lodówki i wykładam nim dno i brzegi tortownicy o średnicy 26cm. Ciasto nakłuwam widelcem, obciążam fasolą i piekę 30 min. Zdejmuję fasolę i piekę jeszcze 10 minut. Wyjmuję do całkowitego wystudzenia.

W międzyczasie masę kajmakową rozgrzewam w gotującej się wodzie, aby łatwiej rozprowadzić ją po cieście.

przygotowanie pianki:

Białka ubijam na sztywno, powoli dodaję budyń z torebki cały czas ubijając na wysokich obrotach. Na koniec stopniowo dolewam olej. Miksuję, aż się wszystko połączy.

Gdy ciasto będzie całkowicie wystudzone rozsmarowuję masę kajmakową, na to wykładam piankę.

Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190oC na ok. 15 minut.

Podaję wystudzone (nie schładzać w lodówce bo pianka straci lekką chrupkość).

czekoladowa tarta z kajmakiem i pianką

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

4 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *